Hur tar man bäst hand om sina läppar under de olika årstiderna?

Hur tar man bäst hand om sina läppar under de olika årstiderna?

De flesta av oss har en daglig rutin för hudvård av ansiktet men glömmer oftast att ta hand om sina läppar. Huden på läpparna är mjukare, mer känslig och benägen att ta mer skada när de utsätts för yttre påverkan. Eftersom läpparna inte producerar olja, så behöver de extra omsorg för att förbli återfuktande.

Sommar vs vinter
Under sommaren tenderar vi att tillbringa mer tid utomhus, och därmed utsätts våra läppar för solstrålarna som ger upphov till torra läppar och UV-strålning.

Under vintern kan det vara ännu svårare att bibehålla bra fuktbalans för våra läppar eftersom man vistas både inom- och utomhus. Stora temperaturskillnader (när det är kallt ute och varmt inne) och piskande vinterblåst kan påverka läpparna. UV-strålarna kan fortfarande göra skada även mitt i den kalla vintern.

Här är 7 grundläggande tips för sommar- och vinterhalvåret som hjälper dina läppar att se härliga ut oavsett säsong:

  • Slicka inte på dina läppar, saliven gör att fukten dunstar vilket bara gör problemet värre.
  • Drick mycket vätska och helst vatten.
  • Använd en fuktgivande läppbalsam som bibehåller fukten på dina läppar och använd en produkt med SPF15 eller högre och inte bara när solen skiner, utan varje dag.
  • Glansiga läppstift kan eventuellt dra till sig UV-strålar, prova därför med en «tre-lagers-« metod för extra skydd. Grunda med ett läppbalsam med SPF, därefter färgat eller ofärgat läppstift och avsluta det hela med en läppglans.
  • Gör din egen läppscrubb: ta lika delar av farinsocker, vatten, salt och honung för att ta bort fnasig hud.
  • Skydda ditt ansikte under vintern, och speciellt under blåsiga dagar. Dra upp din halsduk så den täcker delar av ansiktet och särskilt dina läppar.
  • Använd gärna en luftfuktare i torra miljöer, bra för både hud och läppar.